Documentaire

Een theatervoorstelling in het ziekenhuis

Voor deze korte documentaire volg ik de veel belovende theaterregisseurs en winnaars van de Ton Lutz prijs 2006, Joachim Robbrechts en Sarah Moeremans tijdens hun nieuwste theaterproductie ‘Zieke Zielen’. Samen met een groep acteurs, muzikanten en kunstenaars nemen zij hun intrek in het Diaconessenhuis Leiden, een ziekenhuis om daar in vier maanden tijd een muziektheatervoorstelling te maken over ziekte.

Zieke Zielen is multidisciplinaire voorstelling en slaat een brug tussen de wereld van het ziekenhuis en de buitenwereld. Acteurs, muzikanten en kunstenaars bestrijden de maatschappelijke smetvrees voor een onvermijdelijk aspect van het leven: ziek zijn. Ze verdiepen zich in de medische wetenschap en lopen mee in de dagelijkse routine van het ziekenhuis. In een klinisch klimaat dat noodgedwongen wordt gekenmerkt door ernst, onderzoeken en uitslagen zoeken zij naar de achterkant van de machine, de passie voor perfectie en de ruimte voor verwondering. Bestaande angsten, taboes en humor rond het zieke lichaam worden in beeld, geluid en tekst gevat.

Het resultaat is een film over een muziektheatervoorstelling als een narcosedroom die zieke en gezonde mensen, artsen en medewerkers samen beleven.

Een voorstelling van De Veenfabriek met Joep van der Geest, Yonina Spijker, Mara van Vlijmen en Louis van der Waal
Regie: Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht
Muziek: Paul Koek en Ton van der Meer
Dramaturgie: Michael van Hoogenhuyze
Productie: Andrea Astbury
Decor: Annelies de Smet en John van Oostrum
Licht: Julian Maiwald


Zieke Zielen

  • 25 min. / 2007 / Kunstenaars&CO / Veenfabriek
  • Regie en montageHarro Henkemans
  • CameraSander van der Torren
  • WebsiteVeenfabriek
Bekijk trailer

Bekijk ook