Associatieve documentaire

Amsterdam door de ogen van Elyes

De ontmoeting tussen mij en de Amsterdamse straatmuzikant Elyes inspireerd mij tot het maken van een associatieve film over het ‘andere Amsterdam’ dat Elyes mij laat zien. Onze inspirerende, creatieve samenwerking komt tot een abrupt einde door een groot misverstand. Het misverstand draaide om één woord ‘illegaal’.

Elyes vluchtte in 1988 uit Algerije. Hij heeft geen papieren. Maar Elyes kent de stad en de mensen beter dan de gemiddelde Amsterdammer. Maar Elyes praat liever niet over het verleden. Daarom maak ik een portret zonder interviews. Elyes is een trotse man met zigeuner bloed en hij laat mij aan de hand van de vier elementen: aarde, lucht, vuur en water, verschillende plekken in de stad zien die belangrijk voor hem zijn. Maar dan halverwege de montage van de film gaat het mis. Elyes heeft in een proefversie van de film het woord ‘illegaal’ opgevangen. Ik probeerde hem ervan te overtuigen dat ik in de voice-over wilde uitleggen dat hij juist niet als ‘illegaal’ behandeld wil worden. Maar Elyes was zo boos dat hij de videoband had verbrand. Ik heb hem daarna nooit meer gesproken.

Uiteindelijk besluit ik om met het originele filmmateriaal toch het verhaal te vertellen omdat ik geloof dat we een mooie vriendschap hadden waarvan ik een hoop geleerd heb en dat het verhaal van Elyes de moeite waard is.

Spelen voor de Engelen

  • 20 min. / 1998 / HKU
  • Regie en montageHarro Henkemans
  • CameraJozef Leenhouwers
  • CoachesPaul van den Wildenberg en Jan Ketelaars
  • PrijzenTweede prijs aankomend talent - creatieve documentaire
Bekijk trailer

Bekijk ook