Biografie

Harro Henkemans, filmmaker (1973)

Als kind ging ik naar de Vrije School en het Stedelijk Lyceum in Zutphen om vervolgens in Amsterdam psychologie te gaan studeren aan de UVA. Muziek en psychologie waren al vroeg mijn grootste passies. Ik speelde als drummer en zanger in verschillende popbands en ik stond in 2006 met de rockband ‘Levetation’ in de halve finale van de Grote Prijs van Amsterdam. 

Ik merkte dat ik de meeste voldoening haalde uit het maken van iets; ik experimenteerde met componeren, fotograferen, tekenen en schrijven. Toen ik in 1995 een filmcursus deed ontdekte ik het proces van ‘documentaire maken’. Het plezier en de inspiratie die het gaf om samen een film te maken over iets dat me werkelijk aangreep is de belangrijkste reden dat ik documentairemaker wilde worden. In 1995 startte ik met de filmopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

In het documentaire filmgenre komen veel van mijn interesses bij elkaar: interesse in mensen en hun verhalen, in vormgeving en techniek.

Foto: Chris Dunnink

Tijdens mijn opleiding maakte ik een aantal persoonlijke, experimentele films waaronder ‘Spelen voor de Engelen’ (1998), over straatmuzikant Elyes, ‘Huilen’ (1998) – een zoektocht naar mijn tranen en ‘Toekomst Muziek’ (1999) – een muzikaal egodocument over het naderende einde van mijn studentenleven.

Ik kreeg tijdens mijn opleiding les en begeleiding van filmmakers Leo de Boer, Karin Junger, Paul van den Wildenberg, Jan Ketelaars en Ton Koole en Ben van Lieshout. In 1999 studeerde ik af als regisseur documentaire. In 2000 behaalde ik mijn Master in Video & Television aan de University of Portsmouth.

Na mijn afstuderen won mijn debuutfilm als regisseur, ‘De Vleeseter’, over de hypocrisie van vleeseten, de eerste prijs bij AVRO’s Achtbaan, een programma voor jonge makers.

Een jaar later maakte ik voor de IKON/KRO ‘Echo van het Hart’ (2001) waarin mijn vaders’ hartoperatie de aanleiding is voor een zoektocht naar de betekenissen van het hart.

In 2009 nam ik deel aan de scenario-workshop KIDS&DOCS van het IDFA onder leiding van cineaste Menna Laura Meijer. 

Tussen 2012 en 2014 ontwikkelde ik in samenwerking met hoogleraar psychiatrie Robert Schoevers ‘Doe even Normaal’: Een tiendelige informatieve documentaire serie voor de NTR over psychiatrische aandoeningen en de behandeling hiervan.

De lange documentaire ‘Weggewist’ over mijn beroemde oudoom, de Nederlandse pianist, componist en psychiater Hans Henkemans werd in 2021 geselecteerd voor de Gouden Kalf competitie van het NFF.

Naast het regisseur ben ik ook als documentaire editor en regiecoach werkzaam.

Mijn grootste drijfveer om documentaires te maken is om verhalen en onderwerpen voor het voetlicht te brengen die anders niet vertelt of gezien worden. Voor mij is een documentaire geslaagd als ik met mijn film een publiek weet te raken, nieuwsgierig te maken of te inspireren.